Almanya, birçok kişi için yepyeni fırsatlar sunan bir ülke. Özellikle avukatlar için Almanya’da çalışma ve meslek icra etme olanağı oldukça cazip. Alman Federal Avukatlık Kanunu’na ve Alman Federal Adalet Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmeliğe göre Türkiye’de baroya kayıtlı bir avukat, Almanya’da baroya kaydolarak Türk hukukuna dair hukuki danışmanlık yapabilir.

Almanya’da avukatlık yapmak isteyen Türk avukatların bilmesi gereken bazı önemli adımlar ve işlemler bulunmaktadır. Bu rehberimizde, Almanya’da avukatlık yapmanın yol haritasını adım adım ele alacağız.

Eyalet ve Şehir Seçimi

Öncelikle Almanya’da hangi eyalet ve şehirde çalışmak istediğinize karar vermelisiniz. Almanya’nın federal bir cumhuriyet olduğunu unutmamanız önemlidir çünkü federaller arası kanun ve uygulama farklılıkları mevcuttur. Türk nüfusunun daha yoğun olduğu bölgeleri tercih edebilirsiniz.

Serbest Meslek Vizesi Başvurusu

Almanya’da oturum izniniz olmadan baroya kayıt olamazsınız. Bunun için serbest meslek vizesi üzerinden başvuru yapmanız gerekecektir. Başvurunuzu yaparken şu noktalara dikkat etmelisiniz:

  • Hangi şehirde çalışmak istediğinizi ve hangi baroya kayıt olacağınızı belirtin.
  • En önemlisi; iş planınızı ve finans planınızı hazırlayın.
  • Müşteri profiliniz: Hangi müşteri profillerine hizmet vereceğinizi belirtin.
  • Dil seviyeniz: En az A1 seviyesinde Almanca dil yeterliliğiniz olduğunu kanıtlayın.
  • Finansal olarak stabil olduğunuzu ve Almanya’da geçinmek için yeterli maddi kaynağa sahip olduğunuzu kanıtlayın.

Almanya Serbest Meslek Vizesi detayları için tıklayınız.

Dil Yeterliliği

Her ne kadar zorunlu olmasa da Almanca A1 dil yeterliliğinizi göstermek için belge sunmanız gerekebilir. Bu sınav genellikle dört bölümden oluşur: dinleme, okuma, yazma ve konuşma. Sınav iki aşamadan oluşuyor. Dinleme, okuma ve yazma için 45 dakikalık bir süre veriliyor ardından konuşma için ayrı bir oturum yapılıyor. Dil sınavını geçmek için kelime bilginizi artırmak ve sınav pratiği yapmak önemlidir. Dil sertifikası alma sürecini Goethe Enstitut gibi kuruluşlar üzerinden tamamlayabilirsiniz. Bu belgeyi sunmak onay konusunda başarı şansınızı artıracaktır.

Almanya Baro Kaydı İşlemleri

Serbest meslek vizeniz onaylandıktan sonra Almanya’ya gelebilir ve Almanya’da istediğiniz şehrin barosuna kaydolmak için başvurabilirsiniz. Baro kaydı için aşağıdakiler gereklidir;

  • Noter onaylı Almanca tercümeler: Diploma ve sertifikalarınızı Almanca’ya tercüme ettirin.
  • Faaliyet belgesi ve tercümesi: Türkiye’de kayıtlı olduğunuz baronuzdan alacağınız faaliyet belgesi ve onaylı tercümesini hazırlayın.
  • Kayıt harcı ödemesi: 240 € kayıt harcını ödeyin ve makbuzunuzu saklayın.
  • Ofis adresi: Sanal ofis de dahil olmak üzere bir ofis adresi belirleyin.
  • Mesleki mesuliyet sigortası
  • Resmi yazılı başvuru dilekçenizi hazırlayın.
  • Herhangi bir dil yeterlilik belgesi gerekli değil.
  • Oturma izni: Almanya’da serbest meslek faaliyetleri yürütebilmek için gerekli oturma izni işlemlerini tamamlayın. Almanya’da Türk hukukuna dair serbest çalışan avukatlık yapabilmek için  başvuracağınız vize Almanya Serbest Meslek Vizesi‘dir. Detayları görmek için tıklayınız.
  • Almanya baro kaydı için gereklilikler barodan baroya değişiklik gösterebilir.

Çalışma Alanı

Türkiye’de hukuk fakültesinden mezun olan bir avukat olarak Almanya’da Türk hukuku danışmanlığı ve avukatlığı yapabilirsiniz. Yapacağınız baro kaydı size Almanya’da duruşmalara girme hakkı vermez. Almanya’da yaşayan Türk müvekkillerin Türkiye’deki işlemlerini onlar adına çözüme kavuşturabilirsiniz. Türkiye ile ticareti bulunan şirketlere danışmanlık verebilirsiniz.

Almanya’da da her yıl Türkiye’de olduğu gibi baroya yıllık aidat ödenmektedir. Almanya’da avukat olarak çalışmaya başladığınızda sigorta ödemeniz gerekir. Türkiye’de olduğu gibi bir muhasebeci ile çalışmalısınız. Ofis olarak fiziki bir yer kiralayabilir ya da paylaşımlı – sanal ofis de kullanabilirsiniz.

Müvekkil Edinme ve İş Fırsatları

Almanya’da avukat olarak çalışmaya başlamak için müvekkil edinmek oldukça önemlidir. Resmi kayıtlara göre Almanya’da yaklaşık 3 milyon Türk nüfusu mevcut. 2019 yılında açıklanan Türk avukat sayısı ise sadece 60 ve dolayısıyla Türk avukat başına yaklaşık 50.000 potansiyel müvekkil hesabı yapılabilir. Potansiyel müvekkillere ulaşmak için Türk ve Alman iş insanları derneklerine üye olmanızı veya Türk topluluklarının etkinliklerine katılmanızı tavsiye ederiz. Ayrıca Almanya’da avukatlar için reklam yasağı bulunmuyor, dijital ve geleneksel medyada reklam yapabilirsiniz. Almanya’daki Türk Konsolosluğuna orada faaliyet gösteren Türk avukat olduğunuzu bildirerek Almanya’da hizmet veren avukatlar listesine kaydolabilirsiniz.

Önemli Hususlar

  • Almanya’da oturma & çalışma izni aldığınız takdirde 1 yıl içinde toplamda en az 6 ay Almanya’da bulunmanız ve Almanya’da bir ikamet adresiniz bulunması zorunludur.
  • Türkiye’deki faaliyetlerinize devam etmeniz mümkündür. Varsa eşiniz de serbest çalışma hakkına sahip olur ve 18 yaş altı çocuğunuz da oturma izni alır, eğitim sağlık hizmetlerinden faydalanılabilir.
  • Almanya’da 5 yıl yaşadıktan sonra kalıcı oturuma başvurulabilir, 8 yıl sonunda vatandaşlık başvurusu yapılabilir. (Güncel haberlere göre vatandaşlık başvuru süresinin 5 yıla düşmesi söz konusu.)

Almanya’da avukatlık yapmak için izlenmesi gereken adımlar oldukça detaylıdır ancak bu rehberle bu süreci daha anlaşılır bir şekilde yönetebilirsiniz. Özellikle serbest meslek vizesi başvurusu ve iş planı yazımı gibi aşamaları dikkatlice tamamlamalısınız. Unutmayın, Almanya’da avukatlık yapmanın getirdiği fırsatlar ve potansiyel oldukça büyüktür.

Başvuru Danışmanlığı

  • Almanya’da avukatlık için oturma izni prosedürleri konusunda yardımcı olma,
  • Başvuru için gerekli randevu alınması,
  • Baro kaydı işlemleri için yönlendirme,
  • Gerekli evrakları hazırlama konusunda yönlendirme,
  • İş planı ve finansal projeksiyon dahil kapsamlı ve detaylı proje dosyası hazırlama,
  • Almanca dil yeterliliği belgesi alma konusunda yönlendirme,
  • Aile birleşimi ve oturum danışmanlığı dahil olmak üzere baştan sona bir danışmanlık hizmeti sağlamaktayız.

Bu rehberde sıralanan adımları takip ederek Almanya’da avukat olarak başarılı bir kariyere adım atabilirsiniz. Her adımı titizlikle yerine getirerek, hedeflerinize daha yakın olabilirsiniz. Eğer daha fazla soru veya bilgi talebinde bulunmak, başvuru danışmanlığı almak isterseniz bize başvuru sayfasından ulaşabilirsiniz.

Danışmanlık Başvurusu